2024 Január

A jelen

A jelenlét egy ismerős, mégis sokszor figyelmen kívül hagyott fogalom az életünkben. Gyakran megesik, hogy nem vagyunk teljesen jelen a jelenben. Vagy visszatekintünk a múltba, mintha csak mostanában kezdenénk megérteni, hogyan is zajlottak a dolgaink, vagy túlságosan a jövővel foglalkozunk, és elszalasztjuk azt az időt, amit éppen most élünk meg. Pedig a jelen a jelen pillanatban van jelen, itt és most. A teljes figyelmünket rá kell fordítani, bele kell merülnünk, üdvözölnünk és el kell köteleződnünk mellette.

A jelen pillanatban való teljes odafigyelés azt jelenti, hogy szándékosan megpróbálunk a jelenben lenni, minden érzékünkkel befogadva azt, ami körülvesz bennünket. Ez magában foglalja a figyelem összpontosítását és a pillanat élvezetét. A jelenben tett cselekedeteink és döntéseink választás kérdése. A választásaink pedig alakítják a jövőnket.

Ezért olyan fontos, hogy tudatosan koncentráljunk a jelenünkre. A tudatos jelenlét segít abban, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül az életünk fontos pillanatait, és lehetővé teszi számunkra, hogy aktívan alakítsuk jövőnket. Minden egyes pillanatban rejlő lehetőséget érdemes kihasználni, és a jelen tudatos megélése segít abban, hogy teljesebb és gazdagabb életet éljünk.

Comments Off on A jelen