Önismeret

Gyakorlatok önfejlesztéshez

Az önfejlesztésnek több módja van, bárki által végezhető. Az önfejlesztésben az a jó, hogy az ember saját választása, nem kényszer, hanem egy döntés, amely minőségibb élet felé vezet.
Önmagad fejlesztése maga az élet, nem született még ember, aki nem fejlődött volna akarva-akaratlanul.
A legmagasabb rendű önfejlesztés túlmutat azon, hogy eléred a céljaidat, és megvalósítod az álmaidat. Olyan tudatosságot hoz az életedbe, és olyan erőt a lelkedbe, mely által a lehetségesség birodalmában fogod tapasztalni mindazon dolgokat, melyek mások számára álmok maradnak.


Testedzés
A testedzést semmi sem pótolja. Nem csak a tested, de a lelket és szellemet is erősíti. Testedzésre mindenkinek szüksége van. Két véglete létezik, amit kerülj el, az egyik, ha egyáltalán nem foglalkozol a testeddel, a másik, ha éjjel-nappal. Vannak olyan emberek, akik soha nem gondozzák a testüket, és vannak, akik állandóan gyötrik.
Te tudod melyik sport, mozgástípus áll a legközelebb hozzád. Azt válaszd, amely az egész testedet átmozgatja és elegendő örömet okoz ahhoz, hogy egész életedben szívesen csináld. Ehhez szükséges az is, ismerd kellően a tested, és azt is milyen hatással vannak rá a különböző testedző módszerek.


Pozitív megerősítések
Nem, nem az, hogy „ nem félek, nem félek”, vagy „én vagyok a legjobb, én vagyok a legjobb”. A valódi pozitív megerősítések sohasem valami ellen programoznak (ami pont az ellenkező hatást váltaná ki), és nem valami irreális dologra fókuszálnak.
A pozitív megerősítéseknek az a célja, hogy valamiben erősítsék a tudatosságod. Csakis akkor működnek, ha a világképeden és hitrendszereden belül vannak. Így előfordulhat, hogy az egyik embernek normális és működő azt szuggerálnia, hogy világbajnok lesz, míg egy másiknak az is bőven elég, hogy egy kicsit jobb lesz valamiben.
Ezek a megerősítések azért jók, mert arra koncentrálják a figyelmedet, ami neked jó, másrészt a rendszeres ismétléssel beépülnek a tudatalattidba. A megerősítésekben is lehet rendszer és jó a fokozatos haladás.


Tanulás
Tanulás alatt semmiképpen sem a magolást értem, mert az nem tanulás. Ugyanígy az információk halmozását sem. Az igazi tanulás olyan tudás megszerzését jelenti, amelyet fel is akarsz használni az életedben. Ezért célszerűnek kell lennie, és bizonyos fokig specializáltnak is.

Ne azért tanulj mert muszáj, hanem mert örömet okoz, de legalábbis olyan előnyei lesznek, amelyekért megéri. Az emberek jó része még ma is azt hiszi a tanulás az, ha elolvasnak valamit, aztán megtanulják kívülről. Pedig a tanulás egy elsajátítási folyamat, amelyben szinte életed minden pillanatában részed van.


Olvasás
Az olvasás egy egészen különleges módja az önfejlesztésnek. Igazából a történetek is lehetnek önfejlesztőek, mindig az számít, milyen hatásokat váltanak ki belőled. Az olvasás már csak azért is jobban fejleszt, mint például a videónézés, mert el kell képzelned, amit olvasol.
Hatásos, ha a könyvek után felírod, mit tanultál, és mit tudsz hasznosítani belőle. Számtalan előnye van annak, ha olvasol – persze nem mindegy mit – fejlődik helyesírásod, szókincsed, kommunikációs készséged, tudásod. Ezen kívül ez az egyik leggyorsabb módja annak, hogy valamilyen tudást elsajátíts.


Írás
Írás esetén több agyfunkciód kapcsolódik be a munkába, mint olvasásnál. Attól függően mit és miért írsz, lelkileg-mentálisan különböző mértékben érinthet. Egyrészt azért jó, ha írsz, mert gondolatilag rendszerezed a dolgokat, másrészt – ha számodra valami fontos, vagy kedvelt dologról van szó – erős érzelmi motiváltságot és lendületet adhat.
Aki írásban is jól ki tudja magát fejezni, ezzel visszahat más kommunikációira és saját személyiségének átadó képességét is folyamatosan fejleszti. Írás esetén a saját gondolataidat rendszerezed, rögzíted, illetve ezeket mások számára is hozzáférhetővé teheted.


Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdésed van és szeretnél arra válaszokat kapni, akkor kérlek keress meg a megadott telefonszámon. Örömömre szolgálna, ha tudnék segíteni!

Várom a hívásod!