Blog

Kovászos uborka

A kovászos uborka elkészítése olyan hagyomány, mint a karácsonyi diós és mákos beigli. Mindenki ismeri, az elkészítéstől, a beszerzésig, az elfogyasztásig mind-mind csupa mágia, misztika. Annak is jelentősége van, milyen a hangulatod. Minden mozdulatnak jelentősége van. Az is fontos, hol veszed meg az alapanyagot, mit teszel bele, mennyi sót raksz hozzá, kenyeret vagy zsemlét. Fokhagyma, kapor meggylevél, az uborkát bevágod-e vagy sem. Ahány ember, ahány család, annyi mód és tökéletesség. Egy szóval a kovászos uborka fogalom!

Nem sós, nem savanyú, pont olyan kovászos. Amikor beleharapsz roppanik és a szádban fut a nyál, a mennyekben érzed magad, a koviubi varázslata magával ragad. Nem is kell hozzá hús, köret, csak úgy magában is isteni eledel. Nyáron hűsít és felüdít, télen melegít és feltölt. Álométel.

És most jön a leve, roppant egészséges, tele van probiotikummal, használhatjuk ivólének, levesekhez, főzelékekhez. Kovászolhatsz bármilyen zöldséget, zöldbabot, paradicsomot, cukkinit, tökfélét, ami éppen megterem a kertedben.