Blog

Mi is az a Vízkereszt?

Vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe. Ám ez a nap további érdekességeket is magában foglal.
Január 6-án emlékezünk meg a Napkeleti bölcsekről, épp ezért a Gáspár, Menyhért és Boldizsár nevű férfiak ekkor ünneplik névnapjukat. Továbbá ez a farsangi időszak kezdete.
A harminc éves Jézus Krisztust ezen a napon keresztelte meg a Jordán folyóban Keresztelő Szent János, ám ezt csak a keleti keresztény egyházak ünneplik ilyenkor. Az ónaptárat használó egyházak január 19-én tartják ezt a megemlékezést, ugyanis a Gergely-naptár 13 nappal előrébb tart, mint a Julianus-naptár.
Ezen napon történt Jézus első csodatétele is, amikor a kánai menyegzőn borrá változtatta a vizet, megmutatva ezzel isteni hatalmát.
Korábban faluhelyen a szentelt víznek több funkciója is volt: a háztáji állatokat ezen a napon betegség ellen szenteltvízzel itatták meg, az emberek pedig magukra locsolták, így védték magukat a különböző rontások ellen. A házakat sem hagyták ki: a padlóra fröcskölték, hogy ne érje semmi vész az otthonukat. Hazánkban a 15. század környékére nyúlik vissza az a szokás, hogy ezen a napon szentelik meg a házakat, és a homlokzatra, a mestergerendára vagy minden szoba ajtaja fölé a három királyok kezdőbetűjét írják: Gáspár, Menyhért, Boldizsár. Mostanában ezen a napon a katolikus templomokban megszentelik a vizet, amiből a hívek az aznapi miséről haza is vihetnek.
A január 6-i időjárásról
• Ha olvad a hó és a jég, akkor hosszú lesz még a tél.
• Ha esik a hó, akkor hamar érkezik a tavasz.
• Ha nem esik semmiféle csapadék, akkor esőben gazdag lesz a nyár.
• Ha esik az eső, rengeteg csapadék lesz tavasszal is.
• Ha fúj a szél, akkor szerencsés évünk lesz.
Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdésed van és szeretnél arra válaszokat kapni, akkor kérlek keress meg a megadott telefonszámon. Örömömre szolgálna, ha tudnék segíteni!
Várom a hívásod!