Blog

Nézőpont kérdése

Semmi sem az, aminek látszik!

Miért fordultok jósokhoz, látókhoz, médiumhoz, kártyához, ingához, amikor valamilyen dologban nem láttok tisztán előre, bizonytalanok vagytok egy vagy több dolog kimenetelében? Miért nem boldogultok egyedül a probléma megoldásával?
Az a meglátásom, azért nem, mert ugyanabban az energiakörben próbáljátok megoldani a dolgot, mint amiben megtörtént a probléma alapja. Einstein is erre utal:
„nem lehet egy problémát ugyanazzal a gondolkodással megoldani, amivel létrehoztuk”.
Sokan viszont csak körbe-körbe szaladgálnak a téma körül, mint egy aranyhörcsög.
A megoldásban rengeteget segít, illetve csak a nézőpontváltás hoz eredményt.
Akár szó szerint is – ha képzeletben vitatkozol valakivel, szó szerint ülj át az ő helyére, és nézd az ő szemével a kérdést!” „Senki felett se ítélkezz, ha nem jártál két hétig a mokaszinjában” szól az indián közmondás.

Nagyon hasznos, hogy magányos töprengés helyett megosztod valakivel a gondjaidat, aki jószándékú, odafigyel és meghallgat – ő eleve egy külső nézőpont, egy olyan személy, aki nincs benne a történetben. Lehet, hogy egészen érdekes meglátásai lesznek. A külső nézőpontok sokszor felháborítóak, provokatívak, de pont akkor fontosak, ha valaki ennyire máshogy látja a dolgot! Ebből lehet a legtöbbet tanulni… nem biztos, hogy igaza van, de mindenképp gazdagította a saját vélekedésedet.

Lehet, hogy mindenkinek igaza van? (Az ő nézőpontjából!)
Lehet, hogy senkinek nincs igaza? (Az ő nézőpontjából!)